Trápia Vás depresie?

Pozor na zimné depresie v dnešných ťažkých časoch!

Medvede ukladajúce sa k zimnému spánku alebo dve osoby v jednom tele - tak si pripadajú ľudia, ktorí trpia sezónnou afektívnou poruchou čiže SAD, často tiež prezývanou "zimná depresia". Kým na jar a v lete sú výkonní, plní energie, spoločenskí, komunikatívni a aktívni, v chladnej polovici roka trpia extrémnou únavou, ospalosťou či poruchami nálad, zhoršuje sa im pamäť, sústredenie aj pracovná výkonnosť, strácajú záujem o sex a akékoľvek kontakty s druhými ľuďmi.

Aj slabšia forma ochorenia, tzv. winter blues, dokáže ľuďom výrazne komplikovať život, a plne rozvinutá SAD potom takmer znemožňuje normálne fungovanie - ľudia prichádzajú o zamestnanie, pretože na jeseň a v zime prestávajú byt schopní plniť aj jednoduché úlohy, rozpadajú sa im partnerské vzťahy , nezvládajú starať sa o deti i o domácnosť ...

A hlavne v dnešných časoch ľudom výrazne komplikuje život Korona, ľudia sú pod neustálym psychickým tlakom a sú oveľa viac náchylní na „zimnú depresiu“.

Simulátor denného svetla

Príčinou vzniku SAD je nedostatok prirodzeného svetla v jesenných mesiacoch, ktorý spôsobuje poruchy v tvorbe melatonínu, serotonínu a ďalších dôležitých látok. A práve z tohto faktu vychádza aj najúčinnejšia liečba, tzv. svetelná terapia. Spočíva v každodennom pôsobení jasného plnospektrálneho svetla, je veľmi účinná (viac ako 80%) a navyše úplne bez negatívnych vedľajších účinkov.

Plnospektrálne svietidlá majú v zdravotníctve obrovské využitie. Vďaka podobnosti so slnečným svetlom (viac ako 90 %) pomáhajú pri svetelnej liečbe - tzv. fototerapii. Tá sa využíva pri nedostatku svetla v zimných mesiacoch a pri depresiách, ktoré sú s tým spojené, pri nedostatku svetla z dôvodu upútania na lôžko, alebo pri skorom rannom vstávaní do tmy. Všetky tieto problémy sa dajú riešiť pomocou domácej svetelnej terapie, použitím našich plnospekrálnych simulátorov.

Zásady svetelnej terapie

Svetelná terapia je pri SAD metódou prvej voľby. Zaberá totiž u viac ako 80% pacientov a má len úplné minimum vedľajších účinkov. Aby však bola dostatočne efektívna, je potrebné dodržiavať niektoré dôležité zásady.

Svetelnú terapiu treba na jeseň a v zime vykonávať denne (na jar a v lete nie je vzhľadom k dostatočnej intenzite svetla potrebná). Ak jeden deň vysadíte, väčšinou sa nič nestane, pri dlhšej pauze však môžu príznaky ľahko znovu prepuknúť v plnej intenzite a následne môže trvať až niekoľko týždňov, než znovu ustúpi. Aj keď sa vám teda zdá, že už je vám dobre a liečbu nepotrebujete, napriek tomu v nej zotrvajte.

Vyberte si z našej ponuky plnospektrálnych simulátorov

Simulator SUNSUN 4x24W

 

 

 

 


  • Masmi
  • Ott-Lite
  • Nasli
  • Blue Step
  • Nasli Vision Friendly
  • Organic