STOP zlej nálade

 

Ste náladoví???

 

Dnešné ťažké časy, korona, neustály stres, neistá budúcnosť, zatiahnutá pochmúrna obloha, kvôli ktorej ste už niekoľko dní nevideli slnko. Ste z toho mrzutý? Nedostatok slnečného svitu ovplyvňuje nielen Vašu náladu, ale môže mať aj vážne dôsledky na Vaše zdravie.

 

Slnečné lúče na nás pôsobia blahodárne, vyvolávajú v koži sériu chemických reakcií vedúcich k syntéze vitamínu D, k zníženiu tepovej frekvencie, krvného tlaku, obsahu cukru, cholesterolu a kyseliny mliečnej v krvi a tiež k zníženiu produkcie stresových hormónov ACTH a kortizónu. Vďaka slnečným lúčom sa celkovo zvyšuje odolnosť organizmu.


 

Osvetlenie inšpirované slnkom

Veľkým krokom vpred bol vynález tzv. plnospektrálneho osvetlenia určeného pre aktívnu časť dňa. Produkuje svetlo čo najpodobnejšie prirodzenému slnečnému žiareniu (minimálne z 90%). Výskumy preukázali, že jeho používanie má blahodarný vplyv nielen na zrak - najmä pri práci s počítačom sa menej často vyskytuje únava, ale aj na pálenie očí a zníženú zrakovú ostrosť, výrazne sa tiež zlepšuje schopnosť sústredenia a pracovná výkonnosť, rastie vitalita a tiež uľahčuje ranné vstávanie.

Zjavný je aj pozitívny vplyv na psychickú pohodu. Jasné plnospektrálne svetlo sa dokonca využíva na liečbu sezónnej afektívnej poruchy (SAD) nazývanej "zimná depresia". Pomer jednotlivých farieb je v ňom vyvážený, a výsledná farba je preto svetlo biela. Môžete namietať, že svetelných zdrojov bielej farby je veľa, ale v skutočnosti sú niektoré viac do žlta, iné do zelena atď. Farby nie sú vyvážené a niektorá z farieb prevláda. U toľko propagovaných LED diód býva napríklad veľa modrej a chýbajú teplé farby, takže výsledkom je "hryzavé" svetlo, ktoré navyše pri nedokonalej elektronike mihá, ako to predtým robili staré typy žiarivkových svietidiel. Nie je to argument proti LED osvetleniu, len je potrebné starostlivo vyberať.

Vyvážené biele svetlo navyše neskresľuje vnímanie farieb, ako tomu dochádza u svetla s výrazným podielom žltej zložky. To ocenia napríklad výtvarníci, grafici, dizajnéri, kozmetičky, ale aj ženy pri rannom líčení.

Bežná žiarovka slnko nenahradí

Možno si poviete, že to nevadí - keď nám chýba svetlo, stačí stlačiť vypínač! Problém je ale v tom, že nestačí. Umelé osvetlenie má totiž nielen nízku intenzitu (300-700 luxov oproti 10 tisícom luxov za jasného dňa), ale aj odlišné spektrálne, čiže farebné zloženie. Bežné svetelné zdroje produkujú svetlo s prevahou žltej a červenej farby. Tie majú stimulačný vplyv a pri dlhodobom pôsobení nás tak udržujú v permanentnom strese, ktorý spôsobuje predčasnú únavu a ďalšie ťažkosti. Naviac je u nich slabo zastúpená modrá zložka, ktorej je v slnečnom svetle najviac a ktorá aj pri dlhodobom pôsobení aktivuje našu nervovú sústavu bez akéhokoľvek stresu.

 

Ideálne by bolo žiť inak a väčšinu dňa tráviť na čerstvom vzduchu. Je tu ale možnosť ako chýbajúce slnko nahradiť. Ide o plnospektrálne osvetlenie alebo "zdravé svetlo", ktoré sa svojím farebným zložením blíži prirodzenému slnečnému žiareniu.

 

Priaznivé účinky plnospektrálneho osvetlenia

• Prispieva k zmierneniu únavy zraku, napätia a pálenia očí, najmä pri dlhodobej práci s počítačom.

• Podporuje zrakovú ostrosť a celkovú schopnosť videnia.

• Zlepšuje pracovnú výkonnosť, zmierňuje pocit únavy a prispieva k lepšiemu sústredeniu pri práci.

• U detí pomáha upokojiť hyperaktivitu, zlepšiť koncentráciu.

• Zmierňuje zimné depresie z nedostatku slnečného svetla (SAD - sezónnej afektívnej poruchy).

• Uľahčuje ranné vstávanie, podporuje regeneráciu a pomáha navodiť pocit pohody.

• Prospieva tiež zvieratám a rastlinám.

 

Mávate pocit, že s jeseňou a zimou strácate energiu, valí sa na vás únava a podráždenie? Potom možno patríte medzi ľudí, u ktorých sa vďaka nedostatku slnečného svitu v zimných mesiacoch prejavuje sezónna afektívna porucha (SAD), ktorá s jarným slnkom zase odchádza.

 

Hlavné príznaky SAD

- Nadmerná únava a spavosť.

- Depresia.

- Zvýšená chuť do jedla.

- Problémy s pamäťou a sústredením.

- Nechuť ku komunikácii.

- Bolesti chrbta, hlavy, zvýšená chorobnosť.


Náš tip! tento skvelý simulátor slnečného žiarenia NASLI SUNSUN


https://www.nastrojezdravia.sk/produkty/sunsun-2x36-w-biela-nasli-plnospektralny-simulator-slnka1.html

 

Keď vedci odhalili hlavnú príčinu sezónnej afektívnej poruchy - SAD, teda zvýšenú produkciu melatonínu vplyvom nedostatku slnečného svetla, bol už len krôčik k tomu objaviť ten najlogickejší spôsob liečby - terapiu jasným plnospektrálnym svetlom. Od roku1993 je potom svetelná terapia používaná v USA ako najdôležitejšia súčasť liečby "depresia z nedostatku slnečného svetla". S úspechom ju však môžu využívať aj tí, ktorí počas časti roka chudobnej na prirodzené slnečné svetlo trpia len miernejšou formou niektorých príznakov, zvlášť potom ospalosťou a úbytkom energie.

Pre účinnú terapiu je potrebné voliť svietidlo, ktoré spĺňa dôležité technické parametre. Farebný tón svetla - teplota chromatičnosti by mala byť 5 500 až 6500 kelvina. Index podania farieb Ra, ktorý zjednodušene povedané hovorí, z koľkých percent je dané svetlo podobné prirodzenému slnečnému žiareniu. Jeho hodnota by mala byť minimálne 91.

Naše tipy!!!


Napríklad táto šikovná študenská lampa:


https://www.nastrojezdravia.sk/produkty/slim-cierna-13-w-ott-lite.html

 

ďalšie plnospektrálne lampy si môžete pozrieť TU:

 

Alebo si prečítať dobrú knihu pri jednej z našich stojanovych lámp:

 

https://www.nastrojezdravia.sk/produkty/zdrave-svetlo/stojanove-lampy

 




  • Masmi
  • Ott-Lite
  • Nasli
  • Blue Step
  • Nasli Vision Friendly
  • Organic