Vlastnosti svetla NASLI


Plnospektrálne svetlo NASLI sa vyznačuje týmito vlastnosťami:

·        Index podania farieb Ra = 91-100 - farby ako v dennom svetle

·        Teplota chromatičnosti Tc = 5500-6500 K - chladné svetlo podobné poludňajšiemu

·        Index cirkadiánneho aktivačného účinku Ac = 75-115 - účinok na nervovú sústavu ako slnečné svetlo

Merítka kvality svetla


TCP  NÁHRADNÁ TEPLOTA CHROMATIČNOSTI
V zámorí sa označuje CCT - corelated Color Temperature. Vyjadruje teplý alebo chladný tón (chromatickosť) bieleho svetla. Určuje sa ako teplota telesa, ktoré vydáva len tepelné žiarenie najpodobnejšie danému zdroju.


RA VŠEOBECNÝ INDEX PODANIA FARIEB
V zámorí sa označuje CRI - Color Rendering Index. Vyjadruje podobnosť daného svetelného zdroja v porovnaní so zdrojom ideálnym. Určuje sa ako 100 mínus priemerné skreslenie farieb u ôsmich farebných vzoriek (R1 ... R8).


RI ŠPECIÁLNE INDEXY PODANIA FARIEB
Poskytujú podrobnejšiu informáciu o vernosti jednotlivých farieb. Prvých osem vzoriek sú málo sýte farby a s ich pomocou sa stanovuje Ra. Vernosť sýtych farieb vyjadrujú indexy R9 až R12. Najmä index R9 (sýta červená) býva u bežných žiariviek nízky a červené predmety sa v takom svetle zdajú tmavšie a menej farebné.


GAI GAMUT AREA INDEX
"Index pokrytia farebného priestoru". Vypovedá o vernosti farieb z hľadiska ich sýtosti. V Japonsku sa používa súbežne s Ra. Priemer hodnôt Ra a GAI (značí sa Raga) je jednou z najlepších predpovedí ako budú ľudia hodnotiť vernosť farieb daného svetelného zdroja.

AC INDEX CIRKADIÁNNEJ ÚČINNOSTI
U daného svetla vyjadruje zastúpenie modrej zložky aktivujúcej nervovú sústavu. Stanovuje sa porovnaním obsahu aktivujúcej zložky v danom svetle a v dennom svetle D65 pri rovnakej osvetlenosti.


  • Masmi
  • Ott-Lite
  • Nasli
  • Blue Step
  • Nasli Vision Friendly
  • Organic