Plnospektrálne osvetlenie a hyperaktivita

Plnospektrálne žiarivkové osvetlenie vynašiel dr. John Ott pri natáčaní časozberného dokumentu o živote rastlín, ktoré však pod umelým osvetlením nekvitli a chradli. Ukázalo sa, že vo svetle žiariviek chýbali niektoré farby, hlavne hlboká červená a fialová. Dohodol sa teda s výrobcom, že chýbajúce farby doplní a prvé plnospektrálne žiarivkové svetlo bolo na svete. Jeho plnšie a lepšie vyvážené spektrum sa viac podobalo dennému svetlu a rastliny v ňom prospievali a kvitli a bolo sympatické aj ľuďom. John Ott sa ďalej venoval skúmaniu účinkov kvality osvetlenia na zdravie, pohodu a výkonnosť človeka. V 70. rokoch vykonával porovnávacie výskumy v školách. Ukázalo sa, že pod plnospektrálnym osvetlením sú žiaci pokojnejší, lepšie sa sústredia a dosahujú lepšie výsledky, než ich spolužiaci v svetle obyčajných žiariviek, ktorí boli viac roztekaní, niektorí až hyperaktívne. Profesor Fritz Hollwich v Nemecku zistil, že po inštalácii Plnospektrálnych žiariviek v čakárni pacientom poklesla hladina stresového hormónu.

Jasné svetlo s vysokým obsahom aktivujúcej modrej zložky sa dnes používa pre liečenie sezónnych (SAD) a všeobecných depresií a ďalších psychických stavov. V niektorých prípadoch účinkuje rovnako dobre ako antidepresíva. Synchronizácia nerovovej sústavy na 24 hodinový rytmus pomocou intenzívneho svetla počas dňa - a najmä ráno - sa ukazuje ako výborný pomocník aj po operáciách, kde zlepšuje spánok a urýchľuje rekonvalescenciu alebo v domovoch seniorov, kde sú ľudia cez deň čulejší a v noci potom lepšie spia. Synchronizácia svetlom pomáha tiež pri poruche pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a syndrómu nočného jedenia (NES). VFN v Prahe rozvíja chronobiologické laboratórium a liečba svetlom bude novou položkou v Úhradovom číselníku zdravotných poisťovní na rok 2014.

Ak vstávame do tmy alebo si nemôžeme dopriať rannú prechádzku na slniečku, pomôže plnospektrálny slnečný simulátor, ktorý prináša možnosť "svetelného naštartovania" na domáci či pracovný stôl.

Archív 10.2013

 

 


  • Masmi
  • Ott-Lite
  • Nasli
  • Blue Step
  • Nasli Vision Friendly
  • Organic