7 dôvodov prečo používať ZDRAVÉ SVETLO®

     Mnohí ľudia stále nie sú ochotní prijať fakt, že oči neslúžia len k videniu, ale existuje aj priame spojenie medzi nimi a mozgom. Prostredníctvom svetla, ktoré do očí prichádza, možno dokonca priamo ovplyvňovať fyziologické pochody v mozgu a celom tele.


Väčšina z nás sa však štýlom života oddeľuje od životodarných slnečných lúčov a trávi čas v uzavretých miestnostiach. Spôsob, akým si v nich svietime, preto zásadne ovplyvňuje naše zdravie.


Svetlo ovplyvňuje naše telo prostredníctvom troch častí mozgu. Prvá z nich je hypotalamus, ktorý riadi napr. autonómnu nervovú sústavu, rovnováhu energie, hospodárenie s tekutinami,krvný obeh, reguláciu teploty a dýchania. Informácie z hypotalamu sa dostávajú do hypofýzy, ktorá má na starosti všetky hormonálne pochody v organizme. Treťou časťou je epifýza, ktorá ovplyvňuje spánok, rast, rozmnožovanie, motoriku a imunitu.


Bežné svetelné zdroje však majú nielen nižšiu intenzitu ako slnečné žiarenie, ale tiež odlišné spektrálne zloženie. Obyčajné žiarovky napríklad poskytujú svetlo s prevahou žltej a červenej farby, ktoré majú stimulačný vplyv, zvyšujú krvný tlak, agresivitu, urýchľujú starnutie buniek a poškodzujú zrak. Naopak tzv. zdravé, plnospektrálne osvetlenie, ktoré sa zložením blíži slnečnému svetlu, má na organizmus v porovnaní s bežným osvetlením výrazne pozitívny vplyv. Tu sú hlavné dôvody, prečo by sme mu mali dať prednosť

 

1. Prispieva k ochrane očí

Prevaha žltého a červeného svetla v obyčajných žiarovkách, rovnako ako blikajúce svetlo žiariviek spôsobuje podráždenie a únavu očí. Následkom častého ponocovania môže byť potom trvalé rozšírenie zreničiek, ktoré neskôr môže viesť k svetloplachosti, ale hlavne je predispozíciou zeleného zákalu. Plnospektrálne zdroje poskytujú svetlo veľmi podobné tomu, ktorému sa naše oči prispôsobovali po milióny rokov evolúcie. Ich používanie preto nielen podporuje zníženie zrakovej únavy, napríklad pri práci s počítačom, ale tiež napomáha liečbe mnohých očných vád a chorôb.

 

2. Posilňuje odolnosť voči stresu

Bežné žiarovky a žiarivky svojím stimulačným pôsobením udržujú organizmus v permanentnom strese, ktorý spôsobuje rad civilizačných chorôb. Zdravé svetlo nielen tento negatívny vplyv nemá, ale nemecký lekár Fritz Holovitz navyše zistil, že znižuje v tele produkciu stresových hormónov ACTH a kortizolu.

 

3. Podporuje zvýšenie výkonnosti

Vedecké výskumy aj skúsenosti užívateľov potvrdzujú, že používanie ZDRAVÉHO SVETLA® prispieva k zlepšeniu  sústredenia, zvýšeniu výkonnosti, rastu produktivity a zníženiu úrazovosti na pracovisku.

 

4. Pomáha pri liečbe "zimných depresií"

Sezónna afektívna porucha (SAD), známa ako "zimné depresie", sa prejavuje depresívnymi náladami, únavou,spavosťou, zníženou sexuálnou aktivitou a zvýšenou chuťou do jedla, najmä na sladké. Objavuje sa na jeseň a v zime a na jar mizne. Príčinou je kratší deň a znížená intenzita svetla, ktorá ovplyvňuje tvorbu melatonínu. Tento hormón, ktorý tlmí činnosť nervovej sústavy, sa tvorí v noci a ranné svetlo jeho syntézu ukončuje. Ak je  však svetla nedostatok, telo nevie jeho produkciu ukončiť a dôsledkom je SAD. Tento problém sa úspešne lieči svetelnou terapiou, ktorá spočíva v každodennom pôsobení silného plnospektrálneho svetla (10000 luxov). Veľmi priaznivý vplyv má aj používanie stolových lámp a stropných svietidiel s plnospektrálnymi zdrojmi svetla.

 

5. Pozitívne ovplyvňuje zdravie detí

Už v roku 1938 Američan Dr.Boyd Harmon skúmal celkom 160 000 detí, z ktorých polovica trpela minimálne dvomi zdravotnými neduhmi. Potom pripravil experiment v triedach s (na vtedajšiu dobu) optimálnym osvetlením. Po ukončení štúdia došlo k zlepšeniu stavu u viac ako polovice detí, najmä u zrakových ťažkostí, problémov s výživou, chronických infekcií a únavy.

 

6. Napomáha znížiť hyperaktivitu a výskyt porúch učenia

V roku 1973 vykonal Dr. John Ott zaujímavú štúdiu: V dvoch školských učebniach inštaloval plnospektrálne osvetlenie a vo dvoch ponechal obyčajné žiarivky. Výsledky boli jednoznačné: študenti v triedach s bežnými  žiarivkami boli častejšie hyperaktívni, unavení a nepozorní.Naopak u detí v triedach s plnospektrálnym osvetlením došlo už po mesiaci k výraznému zlepšeniu  správania, výkonnosti, študijných výsledkov a tiež zníženiu kazivosti zubov.

 

7. Pomáha chrániť pred osteoporózou a poruchami rastu

Už koncom 19. storočia sa zistilo, že slnečné lúče vyvolávajú v koži sériu chemických reakcií vedúcich k syntéze vitamínu D, ktorý je dôležitý pre vstrebávanie vápnika. Plnospektrálne osvetlenie môže túto funkciu slnka čiastočne nahradiť a znižuje tak riziko osteoporózy a porúch rastu u detí.

 


  • Masmi
  • Ott-Lite
  • Nasli
  • Blue Step
  • Nasli Vision Friendly
  • Organic