Nimbová kozmetika a jej použitie v liečbe kožných ochorení

 

Nimbová kozmetika a jej použitie v liečbe kožných ochorení

Azadirachta indica, slovensky nimba, je ázijský strom s výraznými liečivými účinkami. Indický medicínsky systém Ayurveda Nimb používa ako jednu z hlavných zložiek svojej lekárne a jej mimoriadne liečivé schopnosti potvrdzuje aj rad moderných štúdií. Zvlášť pozoruhodné sú najmä účinky v liečbe kožných ochorení.

V posledných dvoch desaťročiach sa vykonalo viac ako 200 štúdií, ktoré dokazujú rozsiahle pozitívne účinky nimbových výťažkov na ľudský organizmus:


  • Účinne ničí rakovinové bunky a dokážu tiež redukovať už vzniknuté zhubné nádory (Journal of Ethnopharmacology, december 2005).
  • Flavonoid azharon má výrazný antioxidačný potenciál (pozri Journal of Ethnopharmacology, máj 2006). Predmetom skúmania sú aj antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky.
  • Extrakt z listov má liečivý efekt na vredovú chorobu žalúdka (pozri Life Science, október 2004).
  • Štúdia zverejnená v časopise The Journal of General Medicine dokazuje, že užívanie výťažkov z nimbových listov a semien redukuje potrebu inzulínu až o 20-50%.
  • Obsiahnutý nimbidin normalizuje krvný tlak a hladinu cholesterolu a upravuje srdcovú arytmiu.
  • Prostaglandínov inhibítory prinášajú úľavu od bolesti, vrátane migrény.
  • Výťažky z listov znižujú úzkosť podobne efektívne ako diazepam.
  • Nimba ničí baktérie spôsobujúce zápal ďasien a zubného lôžka a sú rezistentné voči penicilínu i tetracyklínu. Používanie nimbovej zubné pasty a zubného prášku je zároveň prevenciou zubného kazu, krvácavosti ďasien a paradentózy a tiež odstraňuje zápach z úst. Na rozdiel od antibiotík neprispieva k rozvoju alergií a neničia telu prospešné baktérie a mikroorganizmy.
  • Nimbový olej má tiež výrazné repelentné účinky (pozri výskum Texas A & M University). Veľmi efektívne odpudzuje nielen všetok bodavý hmyz (vrátane komárov rodu Anopheles prenášajte maláriu), ale aj kliešte a púštne blchy, a to až po dobu 12 hodín od aplikácie. Na rozdiel od syntetických repelentov navyše neobsahuje potenciálne nebezpečné N, N-dietyl-m-toluamid, zvané DEET, a preto je vhodný aj pre deti, vrátane dojčiat aj na poranenú pokožku.


Nimba v liečbe kožných ochorení

 


Presný mechanizmus, ako nimba pôsobí pri liečbe kožných problémov, nie je doteraz známy. John Conrick, prezident Neem Association, k tomu ale hovorí: "Podľa Ájurvédy sú kožné choroby spôsobené nadbytkom sladkých substancií v tele. Ich liečba preto spočíva predovšetkým v dodávaní ich protikladu, teda látok horkých. A práve tie sú v nimbe obsiahnuté vo veľkom množstve. "

Dôležitá je aj schopnosť likvidovať vírusy, baktérie a plesne a tiež vysoký obsah mastných kyselín, ktoré chránia a omladzujú pokožku. Vďaka tomu sú výťažky z nimby výrazne redukujú problémy spojené so suchou pokožkou, spomaľujú starnutie kože a tvorbu vrások (odporúča sa aplikovať 1x denne nimbový pleťový krém alebo telové mlieko) a navyše sú veľmi účinným prostriedkom liečby mnohých kožných ochorení a ťažkostí:

  • Podľa mnohých výskumov je nimba v liečbe psoriázy rovnako účinná ako prípravky obsahujúce steroidy, na rozdiel od nich však nemá žiadne vedľajšie účinky. Odporúčaným spôsobom liečby je potieranie postihnutých miest nimbovým krémom alebo tinktúrou v kombinácii s používaním mydla či šampónu.
  • Vysoko účinná je aj v liečbe ekzémov, a to aj u malých detí a dojčiat. V jednom z testov došlo pri aplikácii kúpeľa 2x denne po dobu desiatich dní u všetkých testovaných osôb k vymiznutiu alebo výraznému ústupu ekzémov, pričom efekt liečby trval v priemere 3 mesiace. Pre lepší efekt je vhodné kúpeľa kombinovať s potieraním postihnutých miest nimbovým olejom.
  • Nimbový bieliaci krém, ktorý obsahuje komplex siedmich bylín s preukázateľným bieliacim účinkom, pomáha pri poruchách pigmentácie, ako je vitiligo (tu aplikujeme telové mlieko a kúpele s prídavkom nimbovej tinktúry) a starecké pigmentové škvrny. V štúdii uskutočnenej DERMAC LABORATORIES vo Stamfodu bol tento krém aplikovaný pacientom 1x denne po dobu 12 týždňov. Po tejto dobe došlo k zosvetlenie farby ich stareckých škvŕn o 28,6% a ich veľkosť sa zmenšila o 8,6%. zosvetlenie farby
  • Nimba tiež ničí baktérie spôsobujúce akné a odstraňuje poškodenia štruktúry pokožky, a to až do jedného roka po jeho vzniku (tu kombinujeme používania nimbového krému a mydla s aplikáciou alkoholového extraktu), a tiež mikroorganizmy spôsobujúce lupiny (u bežnej formy postačuje používanie nimbového šampónu, u ťažších prípadov sa odporúča na predtým noc votrieť do kože nimbový olej).
  • Vďaka silným protivírusovým účinkom lieči aj bradavice (1x denne aplikujeme obklad z tinktúry) a opary (tinktúru aplikujeme v okamihu prvých príznakov).
  • Nimba si dokáže poradiť aj s plesňami skupiny trichophyton a kvasinkovou infekciou. Oba druhy plesne väčšinou ustupujú po 2-3 dennej aplikácii extraktu.
  • Účinne ničí aj rad parazitov, vrátane zákožky svrabovej (1x denne absolvujeme kúpeľ vo vode s prídavkom tinktúry a potom aplikujeme pleťové mlieko) a vši detskej.
  • Nimba podporuje vytváranie kolagénových vlákien potrebných na uzatváranie rán. Vďaka tomu výrazne urýchľuje hojenie všetkých typov poranení kože, vrátane poškodenia UV žiarením. Zároveň pomáha predísť aj vzniku rakoviny kože.


V súčasnosti sú na našom trhu k dispozícii nasledujúce prípravky:

 


Nimbový pleťový krém

Zmes nimbového oleja, výťažkov z nimbových listov a aloe vera, jojobový olej a bambucké maslo predstavujú dokonalú ochranu pokožky pred vplyvmi prostredia a prejavy starnutia.

 


Bieliaci nimbový krém

Okrem nimbových výťažkov obsahuje aj komplex siedmich bylín, ktorý blokuje enzým tyrosinázu potrebný pre biosyntézu melanínu. Vďaka tomu preukázateľne zosvetľuje pokožku a redukuje farbu a veľkosť stareckých škvŕn.

 



Nimbové telové mlieko

Obsahuje viac než 80% výťažkov nimbových listov. Pokožku hydratuje, vyživuje, chráni ju pred účinkami UV žiarenia, liečia bradavice, lupienku a vitiligo.

 

Nimbové mydlo

Jemne čistí pokožku bez narušenia jej ochrannej vrstvy a vďaka liečivým účinkom sa odporúča osobám trpiacim lupienkou, ekzémy, akné, plesňami a kožnými zápalmi.

 

Nimbový šampón

Udržuje prirodzenú rovnováhu pokožky, obnovuje vlasovú štruktúru, zabraňuje štiepeniu končekov a zväčšuje objem vlasov. Ďalej bráni tvorbe lupín a pomáha liečiť lupienku.

 


Nimbový kondicionér

Ideálne dopĺňa účinky nimbového šampónu.

 


Nimbová zubná pasta

Predchádza vzniku plaku a zubného kazu, lieči krvácavosť a zápaly ďasien, paradentózu a nepríjemný zápach z úst.

 


Zubný prášok z nimbovej kôry

Vďaka silnému antibakteriálnemu lieči hnisavé zápaly v ústnej dutine, paradentózu, krvácanie ďasien a odstraňuje aj nepríjemný zápach z úst.

 


Nimbový olej

Obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Lieči ekzémy a lupienku, ničí baktérie, vírusy a plesne. Podporuje tvorbu kolagénových vlákien a tým spomaľuje starnutie pokožky a urýchľuje hojenie poranení. Možno ho aplikovať priamo na pokožku, alebo pridať niekoľko kvapiek do akejkoľvek pleťovej či vlasovej kozmetiky.

 


Extrakt z nimbových listov

Má silné čistiace, hojivé, antibakteriálne a antivírusové účinky, lieči opary, bradavice, plesne, paradentózu, urýchľuje hojenie rán a zmierňuje tvorbu jaziev. Ako prísada do kúpeľa má výrazné liečivé účinky na ekzémy a lupienku.

 


  • Masmi
  • Ott-Lite
  • Nasli
  • Blue Step
  • Nasli Vision Friendly
  • Organic